Mire jó az étkezési napló?

Pin It

mealplanNagyon sokan megijednek, amikor azt mondom, hogy az első találkozásunkra hozzon magával egy étkezési naplót, ami legalább 4 nap, négy nem egymást követő nap, amiből legalább egy nap egy hétvégi étkezési sort tartalmaz. Pedig ez az egyik legfontosabb eszköz, amire szükségünk lesz az étrend- és életmódváltásnál, mert ebből látjuk az étkezési szokásaidat, mit szeretsz, mit nem, milyen időpontokban étkezel és sok minden másra is választ kaphatunk.

Az a mentor program, amiben részt veszel velem, arról szól, hogy együtt megfogalmazzuk a céljaidat, én pedig segítek neked felépíteni az odáig vezető utat, átadom neked azt a tudást, ami a segítségedre lehet és közben végig fogom a kezed. Ez egy bizalmi kapcsolat, közted és köztem. Ez azt is jelenti, hogy mindaz, amit mi együtt megbeszélünk, amit velem megosztasz, az semmilyen módon nem kerül ki. De ez a bizalmi kapcsolat ennél sokkal többről is szól. Arról, hogy sok esetben még őszintébb leszel hozzám, mint saját magadhoz. Talán segít neked majd, ha emlékszel arra, hogy én 92 kilósan kezdtem az életmódváltásom, rengeteg kudarccal zárult próbálkozás után, így egész biztos lehetsz benne, hogy ismerem és elismerem a félelmeid, és előttem nem kell kellemetlenül érezned magad, bármit is írj a naplódba.

mealplan4

Így kell tekintened erre a folyamatra már a legelejétől, így az étkezési naplóra is. Meg kell értened, hogy ebben semmi kellemetlen nincs. Emlékszem, amikor az első étkezési naplómat kellett megírnom. Nem mertem leírni azt a sok édességet, amit megettem, és inkább olyan naplót írtam, amibe azt írtam le, hogy szerintem mit kellett volna megennem. Szerintem sejted, mennyire lett sikeres az így kezdett diétás programom. Jól sejted, semennyire. Ráadásul ugye ez pénzbe került, és azt is kidobtam így az ablakon. Szóval igazából csak magamnak ártottam vele.

Amikor erre rájöttem és megírtam az első valós adatokat tartalmazó étkezési naplóm, magam is meglepődtem rajta, mennyire rendszertelenül és egészségtelenül táplálkozom, és milyen mértékben túleszem magam kalóriában.

A mai napig van olyan, hogy egy-egy étkezésem beírom egy kalóriakalkulátorba és ellenőrzöm a számokat, hogy tisztán lássak. Ahogy haladsz majd a folyamatban, egész biztos vagyok benne, hogy te is szeretni és használni fogod ezt az önellenőrző eszközt.

Most, hogy már látod, miért fontos az őszinte táplálkozási napló, lássuk, hogy miből áll és hogyan kell elkészíteni.

Amit én szoktam kérni általában 4 nap, a legegyszerűbb egy hétfő-szerda-péntek-vasárnap. Ne ijedj meg, láttam már 100 napos étkezési naplót is. Persze ha van kedved és lelkesedésed, akkor írhatod egész héten is.

Mit tartalmazzon az étkezési napló? Mindent. Reggeli, tízórai, ebéd, vacsora, vagy amilyen beosztásban étkezel. A nassikat is természetesen. És mindent, amit iszol a nap folyamán. Amikor az elfogyasztott ételeket írod fel, arra is figyelj, hogy az elkészítési módot leírd a mennyiségeken túl. Például: párolva, grillezve, olajban sütve, rántva. Írd fel az étkezések idejét is.

Ezen felül én szeretem kérni a lefekvés és az ébredés idejét is. Valamint minden mozgást, amit végzel.

mealplan2

Nagyjából ennyi az amire feltétlen szükség van a táplálkozási naplódban. De ezeket kiegészítheted bármilyen más információval is, amit fontosnak érzel leírni. Leírhatod, milyen napod van, volt e valami extra stresszhelyzet, vagy fájt e valamid.

Ha szeretnél kipróbálni és pár napig vezetni egy ilyen naplót, készítettem neked egy mintát, amit IDE kattintva tudsz letölteni.

Számos előnye is van, ha kipróbálod. Egy 2008-as tanulmány szerint, ami egy 1700 résztvevővel zajlott kutatást összegzett, azok akik étkezési naplót vezettek és támogató üléseken vettek részt, megduplázták a fogyás eredményét. Érdekesség egyébként, hogy ebben a kutatásban a résztvevők szintén alacsony zsírtartalmú, zöldségben és gyümölcsökben gazdag étrendet követtek. Az eredményesség annak köszönhető, hogy akik ilyen naplót vezetnek, és vizsgálják az abban rögzítetteket, egyre tudatosabbá válnak az étkezésükre, megismerik szokásaikat és így könnyebbé válik a szokások megváltoztatása. Ez a tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb ember fogyhat és sikeresen válthat életmódot, ha megfelelő eszközökkel és támogatással rendelkezik.

Ha szeretnél többet megtudni a készülő mentorprogamról kövesd az oldalamat itt, vagy a Facebookon, hogy minden információról időben értesülj. 

Ha szeretnél jelentkezni egyéni mentorprogramra kérlek írj egy emailt nekem a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.