Miért ne feküdj a kés alá

Pin It

allgo an app for plus size people R0JFZyYwqNY unsplash

Olvastam nemrég egy cikket a bariátriai műtétekről, ami nem más, mint az elhízás sebészi kezelése - a bariátriai sebészet - gyorsan terjedő sebészeti ág.

Ennek a legfőbb oka, hogy az elhízás ma a fejlett világban járványos méretű, miközben a megfékezésére tett lépések legtöbbször kudarccal zárulnak. A fogyókúra és gyógyszeripar milliárdos üzletágak, de nem nyújtanak hatékony megoldást. Miközben csendben felépült egy másik sok milliárdos bevételt hozó üzleti vállakozás, az elhízás sebészeti kezelésére. A köztudatba nem olyan rég robbant be a gyomorgyűrű, ami már háttérbe is szorult a magas visszahízási arány és a gyakori szövődmények miatt. Gondoljunk bele, mennyire lehetnek biztonságosak hát ezek a műtétek? 

De lássuk miről is van szó egészen pontosan. Nagyon sokan küzdünk túlsúllyal és legtöbben különböző lépéseket is teszünk a változás irányába. Nagyon nehéz megérteni annak, aki soha életében nem küzdött semmilyen táplálkozási zavarral, hogy milyen nehéz a változás és milyen nehéz hosszútávú változást elérni és fenntartani. Egy dolog viszont teljesen biztos, csak az a változás lesz fenntartható és hosszú távú, amelyik a lehető legtermészetesebb módon működik, ami nem megszorításos diéta és nem valamilyen táplálkozáskiegészítő, valamilyen fehérjepor kizárólagos használatával működik. Tudjátok jól, hogy nem vagyok sem táplálékkiegészítő sem fehérjepor ellenes, bátran használjuk őket a megfelelő módon, amikor szükséges, de ne erre építsük fel a diétánkat. 

Ez a fenti kis kitérőm csak azt a célt szolgálja, hogy megértsük, van olyan elkeseredett állapot, amikor valaki ezt a megoldást választja. Ez engem amellett, hogy megértem, végtelenül elszomorít. Egyszer találkoztam egy csodálatos alakú, plus size személlyel, aki küzdött a túlsúlya ellen, és meg volt róla győződve, hogy ő maximálisan odafigyel a diétára, és olyan keveset eszik, mint egy madárka, de mégis hízik, így ő is a műtéti beavatkozás mellett döntött. Olyan kedves személy volt, hogy akkor komolyan elgondolkodtam azon, hogy nekem egy bentlakásos életmód mentornak kellene lennem. Ahogy van most a házhoz megy a chef vállalkozás. De persze végül elengedtem ezt, de sose felejtem el, hogy mennyire sajnáltam őt, és mennyire szerettem volna neki segíteni, hogy ne ezt válassza. 

Ha belegondolok a szikár nagyszüleim életébe, akik egész életüket a földeken töltötték, a kérges kezükre, az izmos és szálkás testükre, miközben egyáltalán nem volt nekik bőséges élelmiszer ellátottságuk, kicsit elpirulok, hogy mit gondolnának, ha most élnének, hogy mi ebben a bőségen a testünk megcsonkításával szeretnénk visszanyerni az egészségünket. 

Azok a sebészek akik ezeket a műtéteket végzik, arra hivatkoznak, hogy a betegek testsúlyfeleslegének várhatóan 70%-a eltűnik 18-24 hónappal a műtét után. 

Emellett a következőkkel érvelnek:  

Csökken a 2-es típusú cukorbetegség, sőt a betegek nagy többségénél visszafejlődik és nem is jelentkezik újra. 

Ennek a megállapításnak még örülhetnénk is, hisz azt bizonyítja, hogy a 2-es típusú cukorbetegség az elhízás szövődményeként lép fel, és az egészségese életmóddal és az azzal együttjáró fogyással visszafordítható. 

A termékenység fokozása: mert bár az elhízott nők nehezebben esnek teherbe, ez nem azért van mert meddők lennének. A fogyással nő a reprodukciós képesség ahogy a petefészek működése javul. 

Magas vérnyomás csökkentése: egyes tanulmányok szerint a műtéten átesett betegek 60 % -nál helyreállt a korábbi magas vérnyomás. 

Még számos előnyt felsorolnak, de tisztán látjuk mindannyian, hogy ezek az előnyök nem a műtétnek, hanem az azt követő fogyásnak köszönhetők. Miközben ezzel a beavatkozással szabályos csonkolást hajtunk végre, önként a saját testünkön. Képzeljük csak el a hogy a természetes méretű gyomrunk aminek az űrtartalma nagyjából 1,5-4 liter között mozog, az egy ilyen műtét után  kb fél teniszlabdányira vagy fél pingponglabdányira zsugorodik. Azt hiszem ezt nem is kell tovább ragozni, hogy milyen következményekkel jár akár lelkileg, akár fizikailag az, hogy ilyen csonkolás történik a testünkön. Tesszük mindezt magunkkal ahelyett, hogy csak változtatnánk az étkezési szokásainkon és többet mozognánk. Pedig egy ilyen műtét után is drasztikusan meg kell változtatni az étkezési szokásokat, hisz sem annyit, sem úgy nem ehetünk, mint a műtét előtt. 

Túl ezeken pedig az ilyen beavatkozáson átesett páciensek nagy része a beavatkozást követő 1-3 éven belül visszaszedi magára a leadott súlyfelesleg jó részét.  Háromnegyedük 5 év múltán is megtart legalább 20 százaléknyi súlycsökkenést. 

Hosszan írhatnék még erről, talán fogok még írni a különféle csodabogyókról is, de amiért ma ezt a bejegyzést ma megírtam, arra az inspirált, hogy magamban már tervezem a 2021 es évemet, és ez cikk most megerősített engem abba, hogy még sokkal jobban akarjak fejlődni, tanulni, képződni, hogy minél több embernek tudjak segíteni, és sokkal de sokkal kevesebben legyenek azok, akik végső elkeseredésükben ilyen módszerhez fordulnak.