Bevezető a léböjtök világába

Pin It

christina rumpf UrXlE1GZ5PQ unsplash

Lássuk akkor az általam mostanában sokat emlegetett léböjtöt. El kell mondjam, hogy a léböjt, nem tartozik bele a teljes értékű növényi étrend fogalmába, hiszen a zöldségeket és gyümölcsöket erősen feldolgozott formájukban fogyasztjuk, és bizonyos részeket egyáltalán nem is eszünk meg belőlük. Amiért én mégis alkalmazom, túl az egészséges tisztító hatáson, annak az az oka, hogy a léböjt alatt, sikerül újra fegyelmezni az elmét, így ha a kúra előtt, mellé evett valaki, vagy nem tudta jól kezelni az étkezését, az a léböjt alatt megerősődhet, és utána tiszta lappal indulva kezdheti újra az egészséges táplálkozást. 

 Lássuk először, hogy miről is szólnak a böjtök. A böjt hivatalos megfogalmazása alapján, tartózkodást jelent evéstől, ivástól vagy valamilyen tevékenységtől. A táplálkozásban a böjt lehet részleges: amikor csak bizonyos ételek-italok fogyasztásától tartózkodik az ember, de lehet teljes is, amikor egyáltalán nem eszünk vagy iszunk, hosszabb-rövidebb ideig. Számos okból böjtölhet valaki, a legismertebb talán a vallási-spirituális okból végzett böjtök, amelyek egyfajta lemondásként is meghatározhatóak. De a táplálkozásban minden nap végzünk, ha nem is tudatosan, böjtöt, hisz evési és nem evési ciklusok váltják egymást a napunk folyamán. Természetesen ez nem tartozik a lemondásból végzett böjtök körébe, hisz csak a napjaink ciklikussága határozza meg. 

A böjt talán egyik legáldásosabb hatása, hogy mértékletességre tanít bennünket. Aminek eredményeképp tisztul az elménk és a szívünk, a testünk gyorsabb és éberebb a nem evés időszakában, könnyedebbek leszünk, javul az alvás minőségünk, együttérzőbbeké válhatunk. 

A táplálkozási böjtök egyik csoportja, a különféle léböjtök. Ezek különböző hosszúságúak lehetnek, de mindenképpen ajánlott, hogy az első hosszabb több hetes léböjtünket vezetett formában végezzük. Ha van valamilyen ismert betegségünk, akkor a rövidebb böjtök előtt is kérjük ki szakember tanácsát, és ne kezdjünk bele a jóváhagyásuk nélkül. 

claudia crespo PYlShcow5nE unsplash

Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a léböjt? 

 • Csökkenő testsúly
 • Javuló közérzet 
 • Salakanyagoktól való szabadulás 
 • Tisztuló-szépülő bőr
 • Betegségek enyhülése, javulása

Betegségek, melyeknél hasznos lehet a léböjt:

 • Cukorbetegség
 • Elhízás 
 • Magas vérnyomás
 • Érelmeszesedés
 • Emésztőrendszeri panaszok 
 • Ízületi problémák

Léböjt során, minden szilárd ételt elhagyunk és csak folyadékot fogyasztunk. Ezek a következők: frissen préselt gyümölcs és zöldséglevek, gyógyteák, víz, növényi tej, gabonapép, erjesztett növényi anyagból készült folyadék, zöldséglevesből készült folyadék. 

A léböjtök közül talán a legismertebb az általam is követett Buchinger- féle léböjt, amit én először Tamasi doktorúrral végeztem, és azóta is az ő metódusát követem. A cikkben szereplő, a léböjt folyamatát leíró tartalom forrásaként is az ő oldalát használom, mert őt tartom a legfelkészültebb szakembernek ebben a témában. Weboldala itt található: dr. Tamasi József

Maga böjtölés három szakaszból áll. A kúra bevezetése, ami egyfajta salaktalanító kúra, ami általában egy hétig tart. Ezalatt a szervezetünk és az elménk is fel tud készülni a ránk váró feladatra. Én bevezetésként a krumpli diétát szoktam alkalmazni. 

Ezt követi a léböjt rész, ami 21 napig is tarthat. 

Végül pedig a böjttörés és a levezető- felépítő étrend következik. 

Következő bejegyzésemben összegyűjtök, minden fontos információt arról, hogy végezzük a Buchinger féle léböjtöt, mit ehetünk a krumpli diéta alatt, milyen eszközökre és alapanyagokra van szükségünk, leírom nektek azokat a tapasztalataimat is, amit én első alkalommal nem elrontottam. Leírom a teljes folyamatot is, hogy a lehető legjobban tudjátok követni ezt a kúrát ti is.