Léböjt menetrend

Pin It

josh millgate Ddenqo3Fx9Y unsplash

Akkor vegyük át szépen, hogyan is néz ki egy léböjt a gyakorlatban. Mit ehetünk, ihatunk és mit nem. Milyen eszközökre lesz szükségünk, milyen alapanyagok legyenek otthon. Hogyan tervezzük meg egy napunkat, mikor és mit igyunk. Minden léböjtölő számára hasznos és fontos információkkal. Ha a cikk kapcsán kérdéseid lennének, kérdezz bátran, igyekszem mindenre válaszolni.

 

 FONTOS!  Mielőtt belekezdesz, konzultálj a dokival! A honlapját itt találod: dr. Tamasi József

 Krumpli diétával indulj, ami legalább egy hét legyen. Ha úgy érzed egy hét elteltével, hogy még nem állsz készen a léböjtre, folytasd bátran tovább a krumplival. 

VITAMINOK és egyéb táplálékkiegészítők: a kúra ideje alatt szüneteljen a bevétele

A következő leírás alapjául Emese gyűjtését használtam, akivel már többször böjtőltem együtt, és vele együtt vezetjük a léböjt csoportunkat is, melyet itt találtok: Léböjtöljünk együtt

Köszönet neki a munkájáért, nagy segítség nekem. 

 monika grabkowska N xhCO5gY7s unsplash

KRUMPLI DIÉTA:

Mit NEM ehetünk: állati termékek (beleértve a tejtermékeket, kivéve kis vaj) , hüvelyesek, gabona,, fekete tea, kávé, cukor, alkohol és igyekezzünk a sót is megszorítani.

MIT IGEN: i krumpli bárhogy, kivéve zsírban sütve és zöldségek, fűszer, gyógytea, gyümölcstea

Ehetünk salátákat de öntet nélkül, ciromlével esetleg nagyon kevés hidegen sajtolt olajjal, kevés lenmaggal meghintve, természetes fűszerekkel. 

Délben fogyaszthatunk zöldséglevest, zsiradék és mesterséges ételízesítő valamint tejtermék és lisztes sűrítés nélkül. 

A krumpli olykor lecserélhető sótlan barna rizsre, olykor puliszkát is ehetünk krumpli helyett. 

– esetleg: ghí, vaj, hidegen sajtolt olaj, só, rizsszelet, zöld tea.

neven krcmarek mQlKyvEY SU unsplash

Gyógynövény teát is fogyaszthatunk, a következő keveréket például, melynek tapasztalatból mondom, hogy nagyon finom íze és nagyon szép színe van:

  • gyermekláncfű,
  • tarackbúza,
  • bodza,
  • csalán,
  • hibiszkusz,
  • nyírfalevél

A felsoroltakból készítsünk azonos arányban egy keveréket. 1 liter vízzel 2 evőkanálnyit forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és 1 evőkanál mézzel ízesítsük. (én nem szoktam mézzel ízesíteni)  A nap folyamán kortyolgassuk el.

Reggelire puffasztott rizsszelet is lehet olykor, rá egy kis avokádókrém példáuk, természetesen majonéz nélkül készítve.

Lehetőleg este már kevés gyümölcsöt együnk és ne puffasztót.

– mennyiség: amennyi tetszik 🙂

– fontos: alapos rágás, tudatos rákészülés

– mi a haszna: intenzív rostok keresztül szánkáznak a beleken, így a leveket könnyebb lesz majd kezelni

– közben ürítsd ki a hűtőd, hogy ne legyen már kísértés a léböjt alatt

 

zlatko duric U4QkDQW84sg unsplash

Most pedig lássuk a LÉBÖJT SZAKASZT: 

 

– előre gondold át, mire lesz szükséged: alapanyagok, eszközök: és szerezd be

   Eszközök: lassúprés a legjobb, de lehet gyümölcscentrifuga és olykor turmixgép is. Botmixer és szűrők is szükségesek lehetnek.

   Bevásárlólista: a kedvenc zöldségeid és gyümölcseid, amikből a leveket készíted. Citrusfélék mindenképp. Nekem a narancslé minden levemben dominált. 

– tartalékolj folyadékot arra az estre, ha pont nem tudsz frissen gyártani: pl. rizstej (néha), Steinberger levek, tartósítószermentes levek

– arányok: bázis a víz – kb. 1,5-2l, ebbe beleszámolható a gyógytea is + 1 l leves és gyümölcslé / zöldséglé, utóbbiak kb, 2 dl tisztán

– folyamatosan inni valamit, esetleg inni valamit, vagy ihatsz is valamit 😉

– első három napban fejfájás jelentkezhet, főleg, ha valaki kávéról próbál lejönni –> igyál többet 🙂

 VÍZ

– milyen víz:

* ozmotikus szűrővel szűrt

* ásványvíz váltogatva: ne legyen nagy az ásványi anyag tartalma

–> nem jó: Visegrádi, Balfi

–> jó: Szentkirályi, Aquarel, Jana, stb.

* mennyi: kb. 2 l

TEA

– milyen:

* vízhajtó: tarackbúzagyökér, aranyvesszőfű, hibiszkusz

* izzasztó: bodzavirág, hársvirág, fűzfakéreg, legyezőfű

* csalán, gyümölcs, néha zöld, kakukkfű, orbáncfű, citromfű, menta, gyömbér

* lényeg, hogy ne terhelje a szervezetet

– néha méz mehet bele

* ha keverék: lehet, hogy némelyik az áztatást szereti, másik a főzést –> teakeverék felét meleg, de nem forró vízbe teszem, 2-3 órára vagy egész éjszakára állni hagyom, majd leszűrőm és a víz másik felével felforralom, majd a két levet összeöntöm

Ide is beteszem a teakeverék receptjét:  gyermekláncfű, tarackbúza, bodza, csalán, hibiszkusz, nyírfalevél. A felsoroltakból készítsünk azonos arányban egy keveréket. 1 liter vízzel 2 evőkanálnyit forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és 1 evőkanál mézzel ízesítsük. (én nem szoktam mézzel ízesíteni) A nap folyamán kortyolgassuk el.

GYÜMÖLCSLÉ / ZÖLDSÉGLÉ

– 2-3-szorosára hígítani vízzel Megjegyzés: én ezt legelőször elszúrtam, mert átsiklottam a hígitás felett. 

– bizonyos dolgokra jó a tumix is, leginkább a puha gyümölcsökre, de a rostok pont nem a kiválasztást segítik

–> centrifuga vagy prés, de bármi jó, amivel levet lehet nyerni

– ne keverjük a zöldséget és a gyümölcsöt, max alma adható a zöldséghez (vö. zöldturmix)

– magok ne kerüljenek bele (kiwi, eper, stb)

– kb. 2 dl, esetleg kicsit több, a víz helyét semmiképp ne vegye el

– ne legyen fagyasztott

– frissen készüljön

– lehet még: savanyúkáposztalé (kevés), zöld levél turmix, búzafűlé, fermentált zöldséglé

 LEVES

– mi ne legyen benne: hüvelyes, gomba, vegeta, tejszín, sűrítőanyag

– csak nagyon kevés olaj, ha muszáj, mert amúgy a felszívást segíti, de most a kiválasztásra koncentrálunk

– lehet fűszerezni

– kevés só: kb. a szokásos fele

– leturmixolható: ami amúgy is átmenne a szűrő passzírozáskor, pl. krumpli, répa, karfiol

– passzírozni: káposzta, fehérrépa, brokkoli, karalábé, paradicsom, paprika (vagy héj nélkül menjen bele utóbbi)

– állag: folyjon, mint a paradicsomlé

– melegen együk, lehetőleg ne mikróban melegítsük

GABONAPÉP

– gluténmentes gabonából – zab határeset, ha garantáltan gluténmentes, akkor mehet

– legjobb a rizspehely: 1:3 arányban megfőzni és lepasszírozni, megszűrni – lehet, sűrűbb, mint a leves + ízesíthető tetszés szerint: kis természetes édesítő, fahéj, ánizs, kardamom

– rizzsel ugyanez 1:4 arányban, szétfőzni a rizst

– esti órákban fogyasztjuk, kb. 1,5-2 dl (de nem muszáj)

NAPI RUTIN

– ALKALIKUS POR a nyálkahártyát ápolja: Zeo mineral / basica (?) instant (a többi nem jó, mert tejtermék van benne): de és du egy teáskanállal – de ne a leves/tea/lé után közvetlenül, mert megköti –> 1,5/1 óra legyen közte

Reggel: 1 tk KESERŰSÓ egy pohár vízben éhgyomorra (nem kell megijedni, enyhe cucc, és kb. 24 óra alatt hat) – FONTOS bevenni, tekintve, hogy lelassul a bélmozgás, mivel nem eszünk szilárdat

Megjegyzés: Én este szoktam meginni a keserűsós vízet, így reggel mindig meg van a napi rutin :) és nem kell aggódnom a nap folyamán. Megjegyzés: nekem ez az esti rutin része

Testsúlymérés

– reggeli SZÁRAZ LEDÖRZSÖLÉS pl. dörzsi kesztyűvel –> mirigyeket szabaddá teszi

– meleg-hideg ZUHANY váltva, vége legyen hideg, meleg mehet hosszabban közte, ha a hideg nagyon nem megy, akkor legalább az alsó részünket

– OLAJOZÁS: természetes olajjal, pl. mandula, napraforgó (azt mondják, gyógyszertárban kapható), szezám

Reggeli torna: 10-15 perc minimum

Délelőtt:   fogyasszon bőséggel folyadékot (teák, centrifugált hígított levek, ásványvíz)

Délben:   én ilyenkor szoktam elkanalazni a zöldséglevesből készült levesemet, hogy legyen egy kis evés feeling is. A zöldségleves többféle sűrűségű lehet. A legjobb csak a szűrt lé főzés után, de én például a zöldséget is benne hagyom és úgy turmixolom. Köztes megoldás lehet, hogy szűrön keresztül egy kevés zöldséget paszírozunk bele. 

Délután:   bőséges folyadékfogyasztás, esetleg délutáni pihenés, alvás, séta, túra, torna

Este: teát, vagy rizstejet, vagy más gluténmentes gabonából készült nyákot fogyasztat 

ha eddig nem tornázott volna, most pótolja!

hasi masszázs (körkörös mozdulatokkal)

esti toalett (ugyanaz, mint reggel, ne feledje, hogy a tusolást most is rövid hideg zuhannyal kell befejezni!)

 ALKALIKUS POR: a nyálkahártyát ápolja: Zeo mineral / basica (?) instant (a többi nem jó, mert tejtermék van benne): de és du egy teáskanállal – de ne a leves/tea/lé után közvetlenül, mert megköti –> 1,5/1 óra legyen közte

 

A BÖJT MEGTÖRÉSE: 

A böjt utolsó napja, ha három hetes böjtöt csinálsz, akkor a 21. nap

Ezen a napon: 

Már nem kell inni keserűsót - HURRÁ 

A folyadékbevitel csökkenthető 2,5 literre 

Alkalikus port sem kell bevenni

11 óra körül már elfogyaszthatsz egy gyümölcsöt, lassan, jól megrágva minden falatot

14 óra fele ehetsz egy kevés zöldséglevest, vagy krumplilevest, már nem kell turmixolni - HURRÁ 

Este esetleg egy könnyű vacsora is lehet, de tartsd szem előtt a következő szabályokat: a böjttörés napján és utána két - három napig nem szabad barna kenyeret, nyers zöldséget, jelentős mennyiségű zsiradékot és húst enni. Ha vega szeretnél lenni, itt a remek alkalom a kezdésre

Este áztass be 10 szem aszalt szilvát, amit következő reggel fogyasztasz el

  • Levezető-felépítő étrend:
  • Tanulj meg újra enni: kevés étellel, nyugalomban, jól megrágva a falatokat
  • A böjt idejének ⅓ a legyen a levezetés
  • Egyél keveset és minőségi ételeket, használd ki ezt a lehetőséget arra, hogy gyökeresen megváltoztasd a táplálkozásod és egészséges, teljes értékű ételeket vezess vissza

A kúra után: iktass be hetente legalább egy léböjt, gyümölcs-vagy zöldség napot. Esetleg 2 hetente egy hétvégével, vagy havonta 3-4 nappal korrigálhatod ha hibáztál az étkezésedben

Remélem minden kérdésedre sikerült választ kapnod ebben a bejegyzésben a léböjtölésről.